سخنرانی عضو هیئت علمی واحد تهران مرکزی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی وزارت علوم

۱۹ خرداد ۱۳۹۵ | ۲۱:۱۷ کد : ۱۲۲۴ اخبار دانشگاه

دکتر مریم صادقی گیوی عضو هیات علمی دانشگاه آزاداسلامی واحد تهران مرکزی به عنوان سخنران ویژه در سلسله نشست های تخصصی گروه زبان وادبیات فارسی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی شرکت کرد.

به گزارش روابط عمومی واحد تهران مرکزی ، رویکردهای زیبایی­ شناسی در غرب (مفاهیم، عناصر و ملاک­ها و تاریخچه­ی زیبایی ­شناسی) عنوان مقاله دکتر مریم صادقی، دانشیار و عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی می باشد که در سلسله نشست های تخصصی  گروه زبان و ادبیات فارسی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی وزارت علوم  به صورت سخنرانی ارائه شد.

در چکیده این  مقاله آمده است:" زیبایی­ شناسی به معنای تبیین اصول و معیارهای جذابیت­ها و زیبایی­های آثار هنری اعم از هنرهای بصری وسمعی و ترکیبی است؛ این بحث از دوره­ی یونان باستان تا امروز از مباحث پرچالش و افت­وخیز غرب بوده و تاکنون نظرات گوناگون زیادی مطرح شده که گاه در راستای هم و گاه متناقض یکدیگر بوده­اند. زیبایی­ شناسی تقریبا تمام حیطه­ های زندگی از طبیعت و زمینه­ های فکری و ذهنی انسان و رنگ و نور و لباس و غیره تا رسانه و ارتباطات و آگاهی را می­تواند در برگیرد؛ بنابراین بسیار طبیعی است که دو گروه عمده درباره­ی زیبایی­ شناسی در غرب نظرات و دیدگاه­هایی مفصل را بیان کنند: فیلسوفان و هنرمندان؛ اما در این میانه گروه دیگری نیز با عنوان نظریه­ پردازان چپ دیدگاه­های قابل تاملی در مورد زیبایی­ شناسی دارند. هنرمندان به سبب حیطه­ ی اختصاصی و فیلسوفان عمدتا به دلیل تبیین عملکردهای انسان در ابعاد فیزیک و متافیزیک به این مبحث توجه کرده و از رهگذر آن پای اخلاق و به تبع آن مفاهیمی مانند حقیقت، زیبایی، خوبی، مفید بودن و سپس لذت بردن و... به این حیطه باز شد. نظریه­ پردازان چپ عمدتا با طرح تاثیر سیاست بر زیبایی­ شناسی با ارائه­ ی الگوهای آرمانی از انقلاب روسیه نظرات خود را در باب زیبایی ­شناسی مطرح کرده­ اند. این مقاله در پاسخ به دو سوال و توصیف دو محور اصلی نوشته شده: اصول و ویژگی­های زیبایی­ شناسی و تاریخچه­ ی آن از دیدگاه صاحبنظران. یافته­ های پژوهش نشان می­دهد که در محورهای مذکور عمدتا با بررسی آراء 9 نفر: بیردزلی، هاسپرس، تولستوی، سوانه، ژیمنز، کروچه، نیوتن، اکو و میکله می­توان به اهم موارد دست یافت. مسئله­ ی پژوهش بررسی ملاک­ها و اصول زیبایی­ شناسی و تاریخچه­ ی نظرات گوناگون در باب زیبایی ­شناسی است. یافته­ های پژوهش نشان­ دهنده­ ی آن است که برای بررسی تاریخچه و ملاک­های زیبایی در بازنگری آراء مطرح شده در این باب، سه دوره­ی متمایز در زیبایی­ شناسی وجود دارد: یونان باستان، دوره­ی رنسانس و دوره­ی معاصر و جامعه­ی آماری پژوهش بر قرن 18 و19 و20  متمرکز شده. روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی و پژوهش تاریخی است."