برگزاری مراسم شب یلدا در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

۰۲ دی ۱۳۹۶ | ۱۶:۱۳ کد : ۱۳۴۶۴ اخبار دانشگاه
به همت اداره دانشجویی وفرهنگی مجتمع آیت الله هاشمی رفسنجانی (ره) ودانشکده های احد تهران مرکزی و با همکاری و مشارکت کانون فرهنگی اجتماعی حیان مراسم شب یلد برگزار شد.
برگزاری مراسم شب یلدا در دانشگاه آزاد اسلامی  واحد تهران مرکزی

به گزارش روابط عمومی واحدتهران مرکزی، دکتر محمدحسن رامشت استاد دانشکده فنی و مهندسی واحد تهران مرکزی در خصوص آیین شب یلدا در سخنانی با بیان اینکه، شب یَلدا یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی است، اظهار کرد: « در این جشن، طی شدن بلندترین شب سال و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نیم‌کره شمالی، که مصادف با انقلاب زمستانی است، گرامی داشته می‌شود.»

وی گفت: «خانواده‌های ایرانی در شب یلدا، معمولاً شامی فاخر و همچنین انواع میوه‌ها و رایج‌تر از همه ، هندوانه را مهیا و دور هم سرو می‌کنند. پس از سرو تنقلات، قصه‌گویی بزرگان خانواده برای دیگر اعضای فامیل و همچنین فال‌گیری با دیوان حافظ رایج است.»

رامشت افزود: «ریشه نام و دیگر واژه‌های «یلدا» برگرفته از واژه سریانی به‌معنای زایش است و شب چله هم که مترادف شب یلداست بدان جهت است که چهل روز اول زمستان را «چله بزرگ» و بیست روز بعد از آن را «چله کوچک» نامیده‌اند. ابوریحان بیرونی از این جشن با نام «میلاد اکبر» نام برده و منظور از آن را «میلاد خورشید» دانسته ‌است. در آثارالباقیه بیرونی، از روز اول دی ماه، با عنوان «خور» نیز یاد شده‌است. در قانون مسعودی نسخه موزه بریتانیا در لندن، «خُره روز» ثبت شده، اگرچه در برخی منابع دیگر «خرم روز» نامیده شده‌است.»

وی اظهار کرد: «شب یلدا که به عنوان یکی از شب‌های مقدس در ایران باستان مطرح بوده به‌صورت رسمی در تقویم ایرانیان باستان از سال ۵۰۲ قبل از میلاد در زمان داریوش یکم به تقویم رسمی ایرانیان باستان راه یافت.»

رامشت با بیان اینکه چله و جشن‌هایی که در این شب برگزار می‌شود، یک سنت باستانی است، گفت: «  مردم روزگاران دور و گذشته که کشاورزی، بنیان زندگی آنان را تشکیل می‌داد و در طول سال با سپری شدن فصل‌ها و تضادهای طبیعی خوی داشتند، بر اثر تجربه و گذشت زمان توانستند کارها و فعالیت‌های خود را با گردش خورشید و تغییر فصول و بلندی و کوتاهی روز و شب و جهت و حرکت و قرار ستارگان تنظیم کنند. آنان ملاحظه می‌کردند که در بعضی ایام و فصول روزها بسیار بلند می‌شود و در نتیجه در آن روزها، از روشنی و نور خورشید بیشتر می‌توانستند استفاده کنند. این اعتقاد پدید آمد که نور و روشنایی و تابش خورشید نماد نیک و موافق بوده و با تاریکی و ظلمت شب در نبرد و کشمکش‌اند.» انتهای پیام /

برگزاری مراسم شب یلدا در کلیه دانشکده ها و مجتمع های دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

به همت اداره های دانشجویی و فرهنگی دانشکده ها و مجتمع های واحد تهران مرکزی و با همکاری و مشارکت کانون های فرهنگی، اجتماعی، ادبی و هنری در دانشکده ها مراسم شب یلدا با حضور رییس، مسئولین، کارکنان و جمع کثیری از دانشجویان دانشکده ها برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی واحدتهران مرکزی، از ویژه برنامه های این مراسم می توان به:  برپایی سفره شب یلدا ، اجرای گروه موسیقی سنتی، اجرای نمایش تئاتر، اجرای استنداپ کمدی، قرائت اشعار زیبای حافظ توسط دانشجویان ، برگزاری مسابقات جذاب و اهداء هدایا به برگزیدگان مسابقه و سخنرانی توسط مسئولین امور فرهنگی و اجتماعی دانشکده ها اشاره کرد.اننهای پیام/

به همت اداره دانشجویی و فرهنگی دانشکده حقوق واحد تهران مرکزی حافظ خوانی و مراسم شب یلدا برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی واحدتهران مرکزی، در این مراسم دکترتراب جنگی قهرمان استاد دانشکده حقوق واحد تهران مرکزی  در جمع دانشجویان اظهار کرد: «وجود این مراسم و اعیاد نشانه ای از جنبه های فرهنگی هر ملت و تمدن است و فرهنگ ما از رفتار و نگاههای ما ناشی می شود و از آن جایی که آخر هرپاییز و اول چله برای ایرانیان مقدس بوده است فقط بخاطر ارزش  و قداست روزهای خودمان است.»

وی با بیان اینکه، شب یلدا به معنای میلاد و تولد است، افزود: « ایرانیان قبل از اسلام این تولد را تولد مهر می دانستند و ایرانیان برای این واژه  خیلی اهمیت قائل بودند . روز مهر ،مهرگان ،جشن فرخ مهرگان و آیین مهرپرستی و میترائیسم حاصل همین نگاههای مهرپرستی ایرانیان بوده است و ایرانیان آن را به عنوان یک نماد در نظرگرفتند. »

قهرمان افزود: « ایرانیان به تقویم اهمیت می دادند و جزء اولین تمدنی بودند که تاثیر ستارگان ،  آسمان و زمین را در زندگی انسان متاثر دانسته و برای آن برنامه ریزی می کردند و این نشان دهنده ی این بود که روزشماری دقیقی داشتند.  به همین دلیل  شب یلدا را به عنوان طولانی ترین شب سال می شناختند و اینها نشان دهنده ی نظام فکری آنها بود . این تاریخ نشان داد که مردم به اصالت و فرهنگ خود خیلی علاقه مند هستند .»

این گزارش حاکی است، دکتر معصومه صادقی استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار نیز در این مراسم در سخنانی اظهار کرد: «در دوران گذشته در فرهنگ ایران باستان جشن های زیادی برگزار می شد، در مورد جشن های ایرانی در مورد شب یلدا اگر گذشته ی خود را مرور کنیم ما ایرانیان جشن های زیادی داشتیم و مردم شاد بودند و در حال حاضر این جشن ها کمرنگ تر شده است. ولی خوشبختانه شب یلدا که به فرهنگ باستانی ما برمی گردد نشان دهنده ی پایبندی مردم به فرهنگ است. »

وی  با بیان اینکه " حافظ "جایگاه خاصی در بین مردم  ایران زمین دارد، گفت: « در این شب مردم در کنار خانواده هایشان در کنار قرآن به حافظ نیز تفال می زنند . همان گونه که به قرآن، کتاب آسمانی تفال می زنیم ، در کنار قران به حافظ نیز تفال می زنیم و غزلیات آن را می سرائیم .»

صادقی گفت: « فلسفه ی شب یلدا به غلبه ی نور بر تاریکی بر می گردد از آن جایی که از اول دی از تاریکی شب کاسته می شود و به ساعات روز و روشنایی اضافه می شود و مخصوصا در گذشته که نور ، روشنایی و گرما خیلی ارزش داشت ، علی الخصوص در بین کشاورزان که به کار آنها رونق می داد و حتی در دین زرتشت نبرد بین نور و روشنایی وجود داشت و به نوعی این پیروزی را جشن می گیریم و به استقبال زمستان می رویم .» انتهای پیام/